WAR DEPARTMENT

OFFICE OF THE UNDER SECRETARY
WASHINGTON, D. C.

January 15, 1942

Mr. Herbert Aron
143 N. Clark Drive
Los Angeles, California

Dear Mr. Aron:

Receipt is acknowledged of your letter of
January 7, 1942, requesting permission for your
employment by some company or corporation engaged
in defense work.

There is no general prohibition either by law
or regulation of the employment of non-citizens
on War Department contracts. There are however,
two Acts of Congress which govern the employment
of aliens on aeronautical and classified War De-
partment contracts, namely the Acts of July 2,
1926 and June 28, 1940, a copy of which is attached.

Upon receipt of a request from any company or
corporation for permission to employ you, your case
will be given consideration by this office.

Very truly yours,

Oq?fuua.&

Thomas A. Lane
Major, C. E.
Production Branch




STATUTES WHICH GOVERN THE EMPLOYMENT :OF ALIENS ON GOVERNMENT CONTRACTS

nSection 10 (j) of the Act of July 2, 1926, the so-called
Air Corps Act (Public No, 446 - 69th Congress) provides

in part 'no aliens employed by a contractor for furnishing
or constructing aircraft, or aircraft parts, or aeronautical
accessories for tnz United States shall be permitted to have
access to the plens or specifications or the work under con-
struction or to rarticipate in the contract trials without
the written consent beforehand of the Secretary of the de-
partment concerned''.

"Section 11 of the Act of June 28, 1940 (Public No. 671 =
76th Congress), provides in part 'no aliens employed by a
contractor in the performance of secret, confidential, or
restricted Government contracts shall be permitted to have
access to the plans, or specifications, or the work under
such contracts, or to participate in the contract trials,
unless the written consent of the head of the Government
department concerned has first been obtained, and any
person who willfully violates or through negligence permits
the violation of the provisions of this subsection shall
be fined not more than $10,000 or imprisoned not more than
five years, or both'".




